Όταν δε σέβεσαι τον εαυτό σου μέσα στη σχέση, άδικα περιμένεις το σεβασμό του άντρα

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο είναι η έλλειψη αυτοσεβασμού. Η έλλειψη αυτοσεβασμού εκφράζεται με τη γκρίνια των γυναικών αυτών προς το σύντροφο, τη διαπραγμάτευση μαζί του και τις άσκοπες συζητήσεις παρηγοριάς με τις φίλες. Ανεξάρτητα απ’ το αν οι συμπεριφορές αυτές είναι δικαιολογημένες ή μη, δεν επιφέρουν ουσιαστικά καμία αλλαγή στη σχέση: Όταν η στάση του άντρα απέναντι της είναι όντως λιγότερο από αξιοπρεπής, τότε η γυναίκα απλά δεν πρέπει να δείχνει ανοχή αν σέβεται τον εαυτό της…

Ο βασικός συλλογισμός και κρυφή ελπίδα της μέσης (Ελληνίδας) γυναίκας είναι ότι αν ζαλίσει τον άντρα αρκετά, αυτός θα διορθώσει τα κακώς κείμενα της στάσης του προς αυτή. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος διαπραγμάτευσης στέλνει στον άντρα το μήνυμα ότι εκείνη νοιάζεται αρκετά ώστε να επιμένει χωρίς να αλλάζει το στάτους της σχέσης τους. Αντίθετα, η γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της ξέρει ότι μπορεί να βρει και καλύτερα, οπότε σηκώνεται και φεύγει πριν καν ξεχειλίσει το ποτήρι με τον εν λόγω σύντροφο. Αν, λοιπόν, εκείνος νοιαζόταν αρκετά εξαρχής θα την κυνηγήσει και θα συμμορφωθεί με τις επιταγές της (ότ)αν εκείνη τον δεχτεί πίσω. Διαφορετικά, η αποχώρηση της απ’ τη ζωή του θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μια και καλή και ο καθένας θα κινηθεί προς το κατάλληλο μονοπάτι.

Δυστυχώς, οι περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν το χωρισμό από φόβο μη μείνουν μόνες ή από φόβο οικονομικής καταστροφής. Βέβαια και οι δύο αυτοί φόβοι είναι γνήσια δείγματα της έλλειψης αυτοσεβασμού των γυναικών αυτών: στην εποχή που ζούμε η κάθε γυναίκα θα έπρεπε να μπορεί να φροντίσει και μόνη τον εαυτό της ακριβώς επειδή είναι γνωστή η κατάληξη των γυναικών που εξαρτώνται πλήρως απ’ τον άντρα όταν ο άντρας αυτός δεν είναι κατάλληλος για εκείνες (Διάβασε επίσης Οι γυναίκες γίνονται ανεξάρτητες για να μη σου χρωστάνε). Ακόμη, όμως, και αν μια γυναίκα έχει στο πλάι της έναν αξιόλογο σύντροφο, η ικανότητα της να αυτοσυντηρηθεί θα την κάνει ακόμα πιο ελκυστική στα μάτια του και θα βοηθήσει, κατά συνέπεια, την επιβίωση της σχέσης τους.

Πρέπει να επισημανθεί, βέβαια, ότι ένας ακατάλληλος σύντροφος δεν είναι απαραίτητα ένας κακός άνθρωπος. Είναι, απλά ένας άνθρωπος που δεν σου ταιριάζει. Αντίστοιχα, δεν χρειάζεται κάποιος απ’ τους δυο σας να είναι κακός προκειμένου να παράγετε κακή χημεία και αρνητική ενέργεια στη σχέση σας, αν και, σαφώς, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος απ’ τους δύο σας (ή και οι δύο) να έχουν προσωπικά ζητήματα προς γενικότερη επίλυση…

Παρότι, λοιπόν, είναι δικαιολογημένη η διάθεση μιας γυναίκας να παραμείνει στη σχέση της με έναν άντρα που δεν την ικανοποιεί, η απόφαση της να συμβιβαστεί την αποτρέπει απ’ το να βρει κάτι καλύτερο. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι χωρισμένες (από σχέση ή γάμο) γυναίκες οι οποίες κατάφεραν να βρουν τον καταλληλότερο γι’ αυτές σύντροφο, αφότου αποκόπηκαν απ’ τον λάθος. Δεν είναι, καν, λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που πάλευαν χρόνια να βρουν τον ένα σωστό σύντροφο και τον βρήκαν σε μεγάλη ηλικία.

Η ευτυχία δεν έχει ηλικία. Έρχεται, όμως, μόνο όταν το αποφασίσεις εσύ, ενώ η ικανοποίηση των φόβων σου απλά καθυστερεί αυτή την απόφαση.

Από τη Σοφία Χατζηρήγα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *