Το πραγματικό δέλεαρ των επιτυχημένων ανδρών

Μια απ’ τις πιο βολικές θεωρίες των ανδρών σχετικά με τις υψηλές βλέψεις των γυναικών στην επιλογή άντρα είναι ότι εκείνες που στοχεύουν ψηλά είναι ψωνάρες και συμφεροντολόγες. Χωρίς να αποκλείεται και αυτό το σενάριο, ωστόσο, τείνει να ισχύει περισσότερο ότι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου άντρα συνήθως ικανοποιούν καλύτερα τις ανάγκες της μέσης γυναίκας, απ’ ότι τα χαρακτηριστικά ενός άντρα στο ψάξιμο…

Πρώτα απ’ όλα, ο επιτυχημένος άντρας μπορεί να ικανοποιήσει πρωτίστως τις δικές του ανάγκες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα αναπτύξει κανένα σύνδρομο κατωτερότητας ή ανταγωνιστικότητας στη σχέση αν η γυναίκα είναι επίσης επιτυχημένη, αλλά ούτε θα αποτελέσει περίπτωση άντρα σε αυτολύπηση επειδή δεν είναι σε θέση να φροντίσει αξιοπρεπώς κανέναν απ’ τους δύο.  Η επαγγελματική επιτυχία δίνει σ’ έναν άντρα το είδος της αυτοπεποίθησης που χρειάζεται για να παίξει σωστά το ρόλο του κυρίαρχου στη σχέση (και το κρεβάτι…) και οι γυναίκες απλά το ξέρουν…

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες, και δει Ελληνίδες, που θεωρούν ότι αξίζουν έναν μεγαλοβιομήχανο απλά και μόνο επειδή φορούν ένα κιλό make-up και μια ντουζίνα χαϊμαλιά για να βγουν έξω. Ενώ, όμως, η αντίστοιχη Ρωσίδα Μπάρμπι έχει τουλάχιστον ένα ζευγάρι δίμετρα πόδια (αν όχι και δίμετρη πονηριά…) για να στηρίξει τα υψηλά στάνταρ της, η Ελληνίδα Μπάρμπι έχει μόνο τη φιγούρα, κάτι που, όντως, δεν δικαιολογεί τις υψηλές βλέψεις της. Ωστόσο, ακόμα και εκείνη βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από την απελπισμένη γυναίκα (Ελληνίδα ή μη) που απλά περιμένει να δοθεί στον πρώτο τυχόντα που θα γυρίσει να την κοιτάξει, χωρίς να θέσει κάποια, έστω πραγματιστικά, κριτήρια.

Βέβαια, η επαγγελματική επιτυχία ενός άντρα δεν συνεπάγεται πάντοτε ότι θα είναι και καλός σύντροφος. Υπάρχουν οι περιπτώσεις αντρών που, αν και επιτυχημένοι, δεν έχουν τη διάθεση να φροντίσουν μια γυναίκα ούτε σε συναισθηματικό επίπεδο, αλλά, συχνά, ούτε σε οικονομικό. Η επιτυχία τους εκτός σχέσης τους κάνει αυτάρεσκους και αλαζονικούς στο βαθμό που ακόμη και τα δώρα που κάνουν σε μια γυναίκα είναι μια οικονομική συναλλαγή στην οποία περιμένουν ως αντάλλαγμα ένα είδος σεβασμού και υποτέλειας που δεν δίνουν σε εκείνη.

Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, η γυναίκα θα σκεφτεί ότι, αν μη τι άλλο, βρίσκεται με έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να παρέχει τα βασικά (και παραπάνω) υλικά αγαθά στην ίδια και τα παιδιά της, κάτι το οποίο είναι και ιδεολογικά θεμιτό, μιας και εμπεριέχει το χρέος της μάνας προς τα παιδιά.

Στην εξίσωση, λοιπόν, μιας κακής σχέσης που συμβαδίζει με οικονομικά ρίσκα και πιθανή στέρηση και μιας κακής σχέσης που υπόσχεται, τουλάχιστον, μια αποκατάσταση για τη γυναίκα και τα παιδιά της, το αποτέλεσμα θα ευνοεί αυτόν με τον μεγαλύτερο οικονομικό συντελεστή, μιας και στην μπόρα ενός χωρισμού τα οικονομικά οφέλη θα είναι για εκείνη ένα αξιοπρεπές τελευταίο καταφύγιο.

Από τη Σοφία Χατζηρήγα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *