Στον έρωτα χωρίς ανταπόκριση ερωτεύεσαι το δράμα, όχι τον άνθρωπο

 

Ενώ ο ανεκπλήρωτος έρωτας είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκύψει από αντίξοες εξωτερικές της σχέσης συνθήκες, ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση είναι στην πραγματικότητα ο απελπισμένος έρωτας. Μπορεί η ονομασία απελπισμένος να μην ακούγεται γοητευτική, αλλά, επί της ουσίας, ούτε η έννοια του έρωτα χωρίς ανταπόκριση θα έπρεπε να συγκινεί κανέναν.

Ο έρωτα χωρίς ανταπόκριση, συνήθως, αναφέρεται στα αισθήματα ενός ατόμου που ερωτεύεται κάποιο πρόσωπο που ανήκει σε μια ‘ανώτερη κατηγορία’ απ’ το ίδιο. Γι’ αυτό και κατά κανόνα τρέχει από πίσω του… Η κατηγορίες του έρωτα, βέβαια, είναι υποκειμενικές: κάποιες γυναίκες βρίσκουν “κελεπούρια” τους άντρες με μούσια και σύγχρονο ντύσιμο, ενώ άλλες έλκονται από άντρες με πιο παραδοσιακή εμφάνιση. Κάποιοι άντρες, πάλι, επιθυμούν αποκλειστικά τις ψηλές, αδύνατες γυναίκες, ενώ άλλοι βρίσκουν πιο αισθησιακές εκείνες που έχουν πιασίματα. Αυτό, δηλαδή, που μοιάζει με ‘καλή’ κατηγορία υποψήφιων συντρόφων σε κάποιους μπορεί να είναι μια παντελώς αδιάφορη κατηγορία στα μάτια ανθρώπων με εντελώς διαφορετικά κριτήρια… Η μοναδική κατηγορία που πάντοτε κυβερνά τους απανταχού ερωτευμένους είναι η κατηγορία αυτών που “νοιάζονται λιγότερο.”

Το γεγονός ότι η κατηγορία που έχει το πάνω χέρι στον έρωτα είναι η κατηγορία των ανθρώπων που θα αδιαφορήσουν για ένα άτομο που επιθυμεί τρελά να είναι μαζί τους είναι ενδεικτικό της απελπισίας που χαρακτηρίζει τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση. Ένας άνθρωπος που κυνηγά το αντικείμενο του πόθου του χωρίς να δέχεται ανταπόκριση επιλέγει ασυνείδητα να επενδύσει την πνευματική και σωματική του ενέργεια σ’ ένα πρόσωπο απ’ το οποίο δεν πρόκειται να λάβει κανένα αντάλλαγμα. Επί της ουσίας, “κεραυνοβολημένος” αποζητά να σφετεριστεί λίγη απ’ την αξία αυτού που κυνηγά αγνοώντας ότι πρακτικά συμβιβάζει τον αυτοσεβασμό του και πετυχαίνει το αντίθετο.

Έτσι προκύπτει και το δράμα του εγκεφαλικού και σωματικού κυνηγιού κατά το οποίο ο “κεραυνοβολημένος” στοιχειώνει με τις σκέψεις και τις πράξεις του το πρόσωπο το οποίο λανθασμένα πιστεύει ότι αγαπάει. Η απόδειξη είναι ότι εφτά στις δέκα φορές, ο απτόητος κυνηγός δεν ξέρει καν τον πραγματικό χαρακτήρα του προσώπου αυτού. Αν, μάλιστα, του το επισημάνει κάποιος θα απαντήσει ότι θα ήθελε πολύ να τον μάθει επιβεβαιώνοντας ότι, όντως, πρόκειται περί μιας αυθαίρετης επιθυμίας.  Δύο στις 10 φορές ο ερωτευμένος απλά δεν θα γνωρίζει πως συμπεριφέρεται ερωτικά το αντικείμενο του πόθου του (είτε συναισθηματικά, είτε σεξουαλικά) ώστε να έχει βέβαιη τη μεταξύ τους χημεία. Μια στις δέκα φορές ο ερωτευμένος θα έχει 50-50 πιθανότητες να καταλήξει με το πρόσωπο που επιθυμεί, ακριβώς επειδή γνωρίζει και το χαρακτήρα και το ερωτικό του προφίλ. Συνήθως, αυτή είναι η περίπτωση ατόμου που βρίσκεται στο friend zone με κάποιο άλλο. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ωστόσο, αφορά ανθρώπους που προσπαθούν απελπισμένα να ‘αδράξουν’ αξία από προσωπικότητες με πιο ελκυστικά πνευματικά και σωματικά χαρακτηριστικά απ’ τους ίδιους.

Το δράμα, λοιπόν, που προκύπτει κατά τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση είναι στην ουσία αυτό που ερωτεύεται κάποιος, μιας και είναι το μόνο αντικειμενικό στοιχείο που τον συνδέει με το αντικείμενο του πόθου του. Ενώ, λοιπόν, το πρόσωπο που αδιαφορεί είναι εκείνο που κατηγορηθεί για ψυχρότητα, το άτομο που νομίζει ότι αγαπάει χωρίς να δέχεται κανένα έμμεσο, ευγενικό “όχι” ως απάντηση είναι με βεβαιότητα εκείνο που δεν αγαπά.

Από τη Σοφία Χατζηρήγα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *