Πάντα έχεις αρκετή θέληση για τα πράγματα που πιστεύεις ότι αξίζουν

 

Η κλασική αγαπημένη αντρική ατάκα των γυναικών είναι η “δεν είμαι σε φάση για σχέση.” Οι περισσότερες που έχουμε ακούσει αυτή την ατάκα διαπιστώσαμε μετά από μερικούς μήνες ή χρόνο, το πολύ, ότι ο εν λόγω άντρας είναι πλέον σε σοβαρή σχέση ή ακόμη και ότι παντρεύτηκε (γιατί η ζωή έχει black humor πάνω απ όλα). Συνεπώς, η ουσία δεν έγκειται στο γεγονός ότι ένας άντρας δεν είναι έτοιμος για σχέση γενικώς, αλλά στο γεγονός ότι δεν θέλει σχέση με εμάς συγκεκριμένα. Και κακά τα ψέματα πολλές φορές αυτό οφείλεται στο ότι δεν τον έχουμε πείσει ότι αξίζουμε το ρόλο… (Διάβασε επίσης Μάθε να δέχεσαι ότι απλά δεν σε γουστάρει).

Η αλήθεια είναι πως όταν υπάρχει κάτι στη ζωή μας που ξέρουμε ότι αξίζει και πόσο κάνουμε τα πάντα για να το αποκτήσουμε και να το φυλάξουμε κοντά μας. Είτε στις σχέσεις, είτε σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας οι δικαιολογίες του τύπου “δεν μπορώ” ή “δεν είμαι σε φάση” απλά σημαίνουν “δεν έχω αρκετά ισχυρό κίνητρο να διεκδικήσω κάτι,” ή ξεκάθαρα “δεν θέλω.” Συνεπώς, είναι καλό να εξετάζει κανείς τι είναι αυτό που πραγματικά μετράει γι’ αυτόν για να ξέρει τι γυρεύει και τι εκτιμάει στη ζωή του. Διαφορετικά έρχεται η αναπόφευκτη στιγμή που χάνεις κάτι που είχες θεωρήσει δεδομένο, και θρηνείς τη μέχρι τώρα ανωριμότητα σου.

Ωστόσο, η στιγμή που χάνεις κάτι που θεωρουσες δεδομένο μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά προς τη βελτίωση της ζωής σου. Αν δεχτείς το μάθημα ότι κάτι εκτιμησες λάθος, θα μπεις στη διαδικασία να παλέψεις εκ νέου για αυτό και να επαναπροσδιορισεις πόσο άξιζε για σένα. Για την ακρίβεια κάτι αποκτά αυτόματα μεγαλύτερη αξία αφότου το χάσεις, καθώς σε αναγκάζει να συνειδητοποιησεις πως μπορεί να σου φύγει ανά πάσα στιγμή αν δεν καταβαλεις την ανάλογη προσπάθεια να το κρατήσεις κοντά σου.

Είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης να εκτιμά και να υπολογίζει μόνο τα πράγματα που αποκτώνται δύσκολα και με κόστος, και να μαθαίνει μόνο όταν παθαίνει. Βάσει αυτού , ο μόνος τρόπος να ζήσει κανείς ευτυχισμένος είναι νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχει, ακόμα και αν υπάρχουν άλλα τόσα γύρω του που χάθηκαν ή δεν ήρθαν ποτέ.

Βέβαια καλό είναι να θυμόμαστε πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν αποφασίσει κανείς ότι το θέλει πίσω και κάποια πράγματα που χάθηκαν μπορεί να βρεθούν πάλι. Και αν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις ένα μεγάλο κόστος για να τα φέρεις πίσω σε σένα, τότε σημαίνει ότι έχεις βρει κάτι με μεγάλη αξία που μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο.

Από τη Σοφία Χατζηρήγα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *