Ο έρωτας είναι ο πιο όμορφος και ο πιο άχρηστος στόχος της ζωής σου

Τα πιο συνηθισμένα λόγια παρηγοριάς σε κάποιον που αναζητά απελπισμένα το έτερον του ήμισυ και δεν το βρίσκει είναι η ατάκα «θα έρθει εκεί που δεν θα το περιμένεις.»  Όσο βλακώδη και εκνευριστικά και είναι αυτά τα λόγια (ειδικά αν τα ακούς επί δεκαετίες…) εμπεριέχουν μια βασική αλήθεια: ένας άνθρωπος γίνεται αρεστός όταν δεν είναι απελπισμένος για κάποιον άλλο. Το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι η διαρκής ανησυχία και ενασχόληση με την προώθηση μιας κατάστασης που είναι εκτός του ελέγχου μας – δηλαδή τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου – είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αλλιώς.

Μπορεί ο έρωτας να είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο σύμφωνα με τους περισσότερους, δεν παύει, ωστόσο, να είναι ένας μόνο τομέας της ζωής μας. Αυτό σημαίνει ότι το να αφήσει κανείς τους υπόλοιπους τομείς της ζωής του σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγικό. Απασχολώντας, δηλαδή, κανείς το νου του με το τι κάνει ή δεν κάνει κάποιος άλλος, παύει να ασχολείται με τις δικές του πνευματικές και σωματικές ανάγκες και καταλήγει στο σημείο να χάνει μαζί με την αυτοπεποίθηση του (λόγω της συνεχούς απόρριψης) και την αυτοεκτίμηση του. Κάτι που συνεπάγεται μια γενικότερη αποτυχία στον ερωτικό τομέα, εφόσον μειώνεται η ελκυστικότητα του ατόμου αυτού και προς άλλους (πιθανότατα) καταλληλότερους συντρόφους από εκείνον που έχει θέση ως αναμφισβήτητο επίκεντρο του πόθου του (Διάβασε επίσης Μάθε να δέχεσαι ότι απλά δεν σε γουστάρει).

Απ’ την άλλη, οι άνθρωποι που έχουν συνειδητοποιήσει την αξία του να φροντίζει κανείς πρωτίστως τον εαυτό του ζουν μια πιο ισορροπημένη ζωή απασχολώντας τον εαυτό τους με πολλά περισσότερα ερεθίσματα απ’ ότι κάποιος με μοναδικό καημό την κατάκτηση ενός ατόμου που δεν ενδιαφέρεται. Επενδύουν περισσότερο στην φυσική τους δραστηριότητα, την προσωπική τους μελέτη και αυτοβελτίωση, την ψυχαγωγία και τη γενικότερη κοινωνικοποίηση τους πετυχαίνοντας έτσι να αυξήσουν την εικόνα και την υποκειμενική αξία που προβάλλουν στους άλλους (Διάβασε επίσης Οι άνθρωποι έλκονται από εκείνους που αυξάνουν την αξία τους).

Σε αντίθεση, λοιπόν, με ότι μπορεί να πιστεύουν τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση άρνησης σχετικά με την πραγματικότητα της κατάστασης τους, το να προσκολλάται κανείς σ’ ένα άτομο που νομίζει ότι χρειάζεται δεν ισοδυναμεί με τη φροντίδα του εαυτού του: Ισοδυναμεί με την προσπάθεια του «εγώ» του να κερδίσει αυτό που θέλει και να αξιώσει την επιμονή του στον (κατά τ’ άλλα ανούσιο) στόχο του (Διάβασε επίσης Μάθε να πιάνεις το μήνυμα «χυλόπιτα»)

Το τραγικό είναι ότι παρόλη την προσήλωση ενός τέτοιου ατόμου στα ερωτικά του ζητήματα, η εμμονή του με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο οδηγεί εντέλει στην απόλυτη αποτυχία ακόμη και στον ένα τομέα στον οποίο (λανθασμένα) έχει επενδύσει τα πάντα.

Από τη Σοφία Χατζηρήγα

One thought on “Ο έρωτας είναι ο πιο όμορφος και ο πιο άχρηστος στόχος της ζωής σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *