Οι άνθρωποι έλκονται από εκείνους που αυξάνουν την αξία τους

Πολλές φορές άντρες – γυναίκες αναρωτιούνται για το εκάστοτε αντίπαλο δέος “τι έχει εκείνος/η περισσότερο από μένα»  και συνήθως δέχονται την απάντηση “αυτοπεποίθηση.” Ενώ, όμως, αυτή η διαπίστωση ισχύει, αποτελεί μονάχα ένα μέρος της εξήγησης σχετικά με το γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ελκυστικοί από άλλους. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έχουν έναν ξεχωριστό μαγνητισμό είναι οι άνθρωποι που μεγαλύτερη “υποκειμενική αξία.”

“Υποκειμενική αξία” είναι η αξία την οποία δίνουν σε έναν άνθρωπο τα ποικίλα πνευματικά και ψυχικά του χαρίσματα. Όσο πιο γνωστικός και ανοιχτόκαρδος φαίνεται ένας άνθρωπος τόσο μεγαλύτερη υποκειμενική αξία φέρει. Παραδόξως η εμφάνιση βρίσκεται χαμηλά στη λίστα των ποιοτήτων που προσδίδουν σε κάποιον υποκειμενική αξία, μιας και μπορεί εύκολα να αγνοηθεί όταν ένας άνθρωπος είναι πολύ ενδιαφέρων και ευχάριστος στη συναναστροφή. Αυτό εξηγεί και την ύπαρξη ζευγαριών που είναι δυσανάλογα εμφανίσιμα. Πιθανότατα η ομορφιά του ενός είναι η αξία που λείπει και εκτιμάται περισσότερο απ’ τον άλλο, ενώ τα πνευματικά χαρίσματα είναι η αξία που λείπει και αποζητείται από τον πρώτο (Διάβασε επίσης «Πως η όμορφη εμφάνιση θα σε ξεγελά πάντα ως έρωτας«) Σε κάθε περίπτωση η υποκειμενική αξία παραμένει “υποκειμενική,” ενόσω η σημασία της στις σχέσεις παραμένει μεγάλη.

Αυτή, λοιπόν, η αξία είναι που μας προσελκύει έντονα σε συγκεκριμένα άτομα. Τα άτομα αυτά συνήθως έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που θα θέλαμε να είχαμε και εμείς. Μπορεί να θαυμάζουμε το χιούμορ τους. Μπορεί να θαυμάζουμε τις έξυπνες απαντήσεις που δίνουν σε κάθε συζήτηση. Μπορεί να θαυμάζουμε τις γνώσεις τους, ή την ήρεμη γοητεία τους. Η αυτοπεποίθηση είναι, επίσης, ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Κάποιοι άνθρωποι, πάλι, φέρουν πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά ταυτόχρονα και γι’ αυτό έχουν ιδιαίτερη επιτυχία και στις παρέες και στις σχέσεις τους.

Το θετικό με την υποκειμενική αξία είναι ότι ο καθένας μπορεί να αυξήσει τη δική του ανεξάρτητα απ’ τη συσχέτιση του με άτομα με αυξημένη υποκειμενική αξία. Ο καθένας μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο παραπάνω και να αυξήσει τις γνώσεις και τη φαντασία του. Ο καθένας μπορεί να αφιερώσει λίγη περισσότερο προσοχή σε κάποιον που του μιλάει, ώστε να βελτιώσει τον τρόπο κοινωνικοποίησης του και την κατανόηση του για τους συνανθρώπους. Ακόμα και η προσπάθεια κάποιου να βελτιώσει την εμφάνιση του είναι μια αξιόλογη προσπάθεια να αυξήσει κανείς την υποκειμενική του αξία, ακόμη και αν αυτή δεν σου παρέχει απαραίτητα κάτι νέο ή ενδιαφέρον να συζητήσεις με κάποιον άλλο.

Απ’ την άλλη, η υποκειμενική αξία είναι ένα “κρυμμένο” μυστικό το οποίο ξεγελά αυτούς που δεν το γνωρίζουν και είτε τους μετατρέπει σε άβουλους “ακόλουθους” εκείνων που θαυμάζουν, είτε τους μετατρέπει σε αντίζηλους εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν όλα όσα θα ήθελαν οι ίδιοι. Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι είτε δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη τους για προσωπική εξέλιξη, είτε αρνούνται ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη από προσωπικό εγωισμό (Διάβασε επίσης «Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό των τοξικών ανθρώπων«)

Ωστόσο, όσο υποκειμενική και αν είναι αυτή η αξία, θα αφορά πάντα μόνο τα (όποια) θετικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται στην επιφάνεια. Ευτυχώς, η ζήλεια, το διαπροσωπικό μένος και ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα παραμείνουν για πάντα αντιαισθητικά χαρακτηριστικά και θα μειώνουν σε κάθε περίπτωση την αξία του ανθρώπου που φημίζεται μόνο για τον υποβιβασμό των γύρω του.

Από τη Σοφία Χατζηρήγα 

One thought on “Οι άνθρωποι έλκονται από εκείνους που αυξάνουν την αξία τους

  1. Ζαλοκώστας Γιώργος says:

    Καταπληκτικό, δεν είμαι σίγουρος αν είναι παλιότερο,η καινούργιο, αυτό όμως δεν αλλάζει το παραμικρό στη γνώμη μου! Συγχαρητήρια!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *