Μην περιμένεις να χαρούν όλοι με την επιτυχία σου

Διάφοροι new age gurus αφυπνίζουν τον κόσμο σχετικά με το γεγονός ότι πολλοί απ’ τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι θέλουν επιτυχία στη ζωή τους τη φοβούνται, στην πραγματικότητα, φριχτά χωρίς να το συνειδητοποιούν. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, αρχίζει να τους γίνεται αντιληπτό όταν η ζωή τους μοιάζει να παίρνει μια ανοδική τροπή. Δυστυχώς, τότε γίνεται αντιληπτός και ο λόγος…

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα σε μισήσουν ενεργά, απλά και μόνο επειδή η ζωή σου παρουσιάζει σημάδια μιας προόδου που θα ήθελαν και εκείνοι στη ζωή τους. Αυτό που οι άνθρωποι αυτοί δεν αντιλαμβάνονται, όταν βγάζουν την καταπιεσμένη τους απογοήτευση στη μορφή φθόνου, είναι ότι απλά συμβάλλουν στην αύξηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις, ήδη, προκειμένου να βγάλεις προς τα έξω αυτό που δείχνεις. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η οποιαδήποτε (ουσιαστική) επιτυχία ενός ανθρώπου είναι το αποτέλεσμα ενός ανεξάντλητου μόχθου και η έκφραση μιας κρυφής δύναμης που τον πιέζει να προσπαθεί όλο και περισσότερο. Είναι, επίσης, στενάχωρο το γεγονός ότι δεν ξέρουν καν αν είσαι όντως ευτυχής μέσα στην “επιτυχία” σου, ή αν μετά βίας συγκρατείς τον εαυτό σου απ’ το να γκρεμιστεί πίσω απ’ αυτή την επιφάνεια.

Η επιτυχία, εξάλλου, είναι πάντα σχετική: Δεν είναι καν αναγκαίο να περιλαμβάνει μια σημαντική νίκη. Αν βρεις ένα τάλιρο στο δρόμο και το μαζέψεις, θα υπάρξει κάποιος που θα ζηλέψει και θα σκεφτεί άσχημα για σένα, μιας και στέρησες από εκείνον μια ευκαιρία πλασματικού κέρδους. Και σίγουρα το γεγονός ότι κάποιος έγινε δυστυχής από ένα ευτυχές, κατά τ’ άλλα, για σένα γεγονός θα μετριάσει τη χαρά σου. Ωστόσο, καλώς ή κακώς, είμαστε υπεύθυνοι πρωτίστως για τον εαυτό μας και, ενώ μπορούμε πάντα να βοηθάμε τους άλλους, δεν μπορούμε να προβλέπουμε τι θα πληγώσει τον καθένα, ή να προλαμβάνουμε από ψήλου πήδημα όλο τον πληθυσμό του πλανήτη.

Δυστυχώς, η ζήλεια είναι ένα δυσδιάκριτο συναίσθημα για εκείνον που τη φέρει και συνήθως θα του δίνει την εντύπωση ότι κάποιος ενεργεί εναντίον του τη στιγμή που εκείνος απλά βιώνει τον προσωπικό του αγώνα (διάβασε Αυτοί που σου ‘προσφέρουν’ δεν είναι πάντα φιλεύσπλαχνοι). Είναι, λοιπόν, απίθανο να βοηθήσεις έναν άνθρωπο σε αυτή την κατάσταση χωρίς να μειώσεις τον εαυτό σου. Και όσο δύσκολο και αν είναι να έχεις εχθρούς για εγκλήματα που δεν διέπραξες ποτέ, πρέπει πάντα να αποτρέπεις τον εαυτό σου απ’ το να εγκληματήσει προς εσένα.

Εντέλει, το μόνο αντικειμενικό που μπορεί να ζηλέψει κανείς σε σένα είναι η δύναμη σου. Παραδόξως, όμως, αν κάποιος μπορούσε να αντιληφθεί ότι η δύναμη σου είναι η μόνη πραγματική σου επιτυχία, θα σε θαύμαζε αντί να σε ζηλεύει.

Από τη Σοφία Χατζηρήγα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *