Μάθε να ακούς τη σωστή συμβουλή

Πολλές φορές δίνουμε σημασία μόνο στις συμβουλές που υποστηρίζουν αυτό που θέλουμε να ακούσουμε και γι’ αυτό το λόγο στρεφόμαστε στα κατάλληλα άτομα για τις κατάλληλες συμβουλές. Έτσι, όμως, αναιρούμε την αξία της γνήσιας συμβουλής που προσπαθεί να μας βγάλει από τη ζώνη ασφαλείας μας.

Είναι λογικό, όταν θέλουμε κάτι πολύ, να αναζητούμε την επιβεβαίωση ότι ακόμη και μετά από πολλούς κόπους θα το αποκτήσουμε. Έτσι, στον αγώνα μας για την κατάκτηση του ονείρου τείνουμε να συμβουλευόμαστε μόνο εκείνους που θα μας ενθαρρύνουν και θα μας δώσουν περισσότερη ώθηση προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε. Γι’ αυτό για διαφορετικά θέματα συμβουλευόμαστε διαφορετικά άτομα. Αντίστοιχα, αποφεύγουμε συγκεκριμένα θέματα στην παρουσία συγκεκριμένων ατόμων από φόβο μη μας γειώσουν.

Ωστόσο, συμβαίνει συχνά εκείνη η συμβουλή να είναι εκείνη που χρειαζόμαστε περισσότερο. Συμβαίνει, επίσης, να μην πρόκειται πάντοτε για μια τραγική αλήθεια που ακυρώνει κάθε ελπίδα, αλλά για μια αλήθεια που απλά θα μας αναγκάσει να δούμε μια δεδομένη κατάσταση λιγότερο ρομαντικά και πιο απελευθερωμένα. Πρόκειται, επίσης, για μια αλήθεια που θα μας βοηθήσει να ωριμάσουμε και να εξελιχθούμε.

Η μεγαλύτερη μορφή ωριμότητας, λοιπόν, είναι να είσαι έτοιμος να δεχτείς όποια αλήθεια μπορεί να μην σου αρέσει, ή να μην σε εξυπηρετεί όπως θα ήθελες. Αυτό δεν σημαίνει πως μια δύσκολη γνώμη που σε τρομάζει θα είναι πάντα η αλήθεια, αλλά σε κάθε περίπτωση η αντίθετη οπτική ενός πράγματος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μια οπτική που σ’ ενδιαφέρει. Αν έχεις φτάσει, δε, στο επίπεδο να μη φοβάσαι την άποψη που θα σε γειώσει, τότε σίγουρα έχεις ωριμάσει. Ίσως επειδή σημαίνει ότι κατά βάθος την γνώριζες πάντα και, απλά, βρήκες το κουράγιο να την αντικρίσεις πριν κάποιος στη σερβίρει ωραιοποιημένη.

Η απουσία φόβου να αντιμετωπίσεις μια σκληρή αλήθεια είναι ένα σπουδαίο εργαλείο. Είναι, πράγματι, πολύ ωραίο να νιώθεις ασφάλεια όταν μια μεγάλη δόση αλήθειας έρχεται κατά πάνω σου και συνάμα πολύ ανανεωτικό να μπορείς να δεχτείς μια εκδοχή που δεν θα σκεφτόσουν ποτέ. Μια οπτική που μπορεί εντέλει να σε απελευθερώσει τελείως ή ακόμη και να σου δώσει αυτό που ήθελες πάντα με έναν τρόπο εντελώς αναπάντεχο.

Από τη Σοφία Χατζηρήγα για το Makazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *