Κράτα στη ζωή σου μόνο εκείνους που αξίζουν

Πολλές φορές στις σχέσεις – ερωτικές ή φιλικές – γνωρίζουμε ανθρώπους με τους οποίους ενθουσιαζόμαστε άμεσα και πείθουμε πρόωρα τον εαυτό μας ότι πρόκειται να περάσουμε πολύ όμορφες στιγμές μαζί τους, ακόμα και αν είμαστε ασύμβατοι στα πιο προφανή πιστεύω και γούστα. Ενώ, λοιπόν, είναι υπέροχο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ταιριάξουμε με ανθρώπους που μοιραζόμαστε έναν (κοινο ;!) ενθουσιασμό, συχνά ανακαλύπτουμε πως όταν διαφέρεις με κάποιον στα πιο επιφανειακά χαρακτηριστικά σας, είναι δύσκολο να τα βρεις στα σημεία.

Μόνο μια φορά στο τόσο γνωρίζεις ανθρώπους που παρά τη διαφορά στα γούστα, τις προτιμήσεις ή την τοποθεσία, θα γίνουν η αδελφή ψυχή σου (ή απλά η αδελφή σου…). Τα άτομα αυτά θα σε αγαπήσουν με τα ελαττώματα σου και θα σε διορθώσουν μόνο για να σε βοηθήσουν να σταθείς στα πόδια σου. Θα σε υπερασπιστούν σε άλλους και θα σου προσφέρουν απ’ το υστέρημα τους, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι θα έκανες εσύ για εκείνα. Για τα άτομα αυτά θα μαλώνεις με τον εαυτό σου αν τα κατατάσεις ως το νούμερο ένα άτομο στη ζωή σου ή το νούμερο δύο.

Όλοι οι υπόλοιποι που θα γνωρίζεις θα σου κάνουν κάποια στιγμή υποδείξεις για πράγματα τα οποία συνήθως κάνουν και ίδιοι λάθος, κυρίως για να σου ρίξουν το ηθικό επειδή διαφέρεις ή δεν είσαι ‘υπό’ τους. Ενώ όμως κανείς δεν είναι τέλειος και πονάει όλους όταν αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τα λάθη τους, να θυμάσαι ότι πονάει, περισσότερο να απογοητεύσεις κάποιον που αγαπάς παρά κάποιον ξένο που απλά αποφάσισε να σου κάνει τον καμπόσο επειδή διαφώνισε με την επιλογή σου και σε μείωσε για να ενισχύσει το εγώ του. Ευτυχώς για την ανθρωπότητα αυτός που σ’ αγαπάει πραγματικά θα δείχνει κατανόηση μέχρι και για τα χειρότερα σου λάθη, ενώ αυτός που δεν δέχεται καν τη συγγνώμη σου θα αποδεικνύει ότι εξαρχής ήθελε να σε ταπεινώσει.

Κάνε, λοιπόν, καλές επιλογές όχι μόνο ως προς το ποιούς κρατάς στη ζωή σου, αλλά και ως προς το ποιούς σκέφτεσαι, σε ποιούς απολογείσαι, για ποιούς κλαίς και για ποιό λόγο. Δεν έρχονται όλοι στη ζωή μας για να μας διδάξουν πως να γίνουμε καλύτεροι: κάποιοι έρχονται να μας διδάξουν πως να παραμένουμε ακέραιοι κόντρα στον κομπλεξισμό και κάποιοι πως να μένουμε αυτοί ακριβώς όπως είμαστε, γιατί αξίζουμε και έτσι. Επέλεξε τους τελευταίους.

Αφιερωμένο στη Βίκυ τη φίλη μου.

2 thoughts on “Κράτα στη ζωή σου μόνο εκείνους που αξίζουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *