Αυτό που θες δεν είναι απαραίτητα αυτό που χρειάζεσαι

Πολλές φορές νιώθουμε την παθολογική ανάγκη να αποκτήσουμε πράγματα τα οποία δεν ξέρουμε καν γιατί επιθυμούμε τόσο. Συνήθως, ο λόγος είναι ότι το περιβάλλον μας έχει κάνει πλύση εγκεφάλου σχετικά με κάποιο αγαθό, κάποιο πρόσωπο ή κάποια κατάσταση. Άλλες φορές οι ίδιες μας οι εμπειρίες μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει αυτό το ένα πράγμα ή άτομο στον κόσμο που θα μπορέσει να αλλάξει με την παρουσία του τη ζωή μας όλη. Είναι, όμως, έτσι;

Αυτή η αυθαίρετη επιθυμία των ανθρώπων για κάτι έξω από το σώμα που μπορεί να βελτιώσει την πραγματικότητα μας είναι και η όλη ουσία του απελπισμένου έρωτα. Είναι αυτή η επιτακτική ανάγκη μας να καλύψουμε τα συναισθηματικά κενά του παρελθόντος που απωθεί τα άτομα τα οποία θέλουμε στη ζωή μας απελπισμένα, μιας και η απελπισία αυτή φαίνεται και δεν είναι ελκυστική. Ενδεικτικό του αυθαίρετου των εκάστοτε επιθυμιών μας είναι επίσης και το γεγονός ότι τα άτομα που διεκδικούμε απτόητα είναι συνήθως ασύμβατα με το χαρακτήρα μας: Γεγονός το οποίο τα κάνει, μεν, πιο ελκυστικά σε μας, άλλα σημαίνει ότι, επί της ουσίας, η χημεία μεταξύ μας είναι κακή.

Το γεγονός ότι αυτά που θέλουμε δεν ταυτίζονται πάντα με τις πραγματικές μας ανάγκες είναι εμφανές και στη μοιρολατρία που υιοθετούμε σχετικά με πράγματα που λείπουν απ’ τη ζωή μας. Πολλές φορές συμβαίνει να γκρινιάζουμε και να νιώθουμε ελλιπείς σχετικά με πράγματα τα οποία δεν διεκδικούμε καν. Οι άνθρωποι που βιώνουν μια πραγματική ανάγκη για κάποιο αγαθό, κάποιον άνθρωπο, ή κάποια αλλαγή στη ζωή τους δουλεύουν αδιάκοπα προς την κατάκτηση αυτών καθότι τους οδηγεί ένα ένστικτο επιβίωσης και όχι απλά η ανάγκη να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους. Ο επερχόμενος αντίλογος είναι, συνήθως, πως ο κόσμος είναι άδικος και πολλά πράγματα δεν συμβαίνουν για ανθρώπους που προσπαθούν. Ωστόσο, οι σπουδαιότεροι άνθρωποι της διανόησης θα έλεγαν ότι αν κάτι δεν συμβαίνει για κάποιον, είναι επειδή δεν προσπάθησε αρκετά.

Πως, λοιπόν, μπορούμε να ξέρουμε πότε ένας στόχος ικανοποιεί μια ζωτική ανάγκη και πότε μια εγωιστική επιθυμία; Όταν η κατάκτηση ενός στόχου σημαίνει ότι θα πρέπει να καταπιέσουμε τα υπόλοιπα ένστικτα μας, ότι θα πρέπει να κρύψουμε πτυχές του εαυτού μας προκειμένου να ταιριάξουμε με κάποιο σύνολο, ή ότι θα νιώθουμε σκλαβιά στο κάθε εγχείρημα μας, τότε αυτό που διεκδικούμε είναι μια αυθαίρετη επιθυμία. Παραδόξως, το σύμπαν θα φροντίσει να ικανοποιήσει και αυτό το αίτημα μας. Το έπαθλο σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν θα μοιάζει με αυτό που περιμέναμε. Απ’ την άλλη, όταν ο στόχος μας θα ικανοποιεί ένα ένστικτο επιβίωσης, η κατάκτηση του θα σημαίνει ενθουσιασμό κάθε φορά που ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί και ευτυχία όταν τα κλείνεις το βράδυ. Θα σημαίνει ότι θα είσαι στη δουλειά χωρίς να νιώθεις ότι δουλεύεις. Επίσης, θα σημαίνει πως ότι και αν κάνεις λάθος στη σχέση σου ο άνθρωπος σου θα σε καταλάβει και θα σε συγχωρέσει.

Από τη Σοφία Χατζηρήγα για το  Makazine.gr

 

One thought on “Αυτό που θες δεν είναι απαραίτητα αυτό που χρειάζεσαι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *