Άδραξε την ευκαιρία να μάθεις (…από μια δυσάρεστη εμπειρία)

Η χειρότερη πιθανή αντίδραση ενός ανθρώπου σε μια δυσάρεστη κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεται είναι να την ερμηνεύσει σαν μια ένδειξη ότι η ζωή είναι δύσκολη και ότι απλά θέλει να τον τιμωρήσει για χίλιους δύο αυθαίρετους λόγους που οι θεοί θα ήθελαν να τιμωρήσουν τους θνητούς. Ωστόσο, το ωραιότερο χαρακτηριστικό σε έναν άνθρωπο είναι η δύναμη του να πιστεύει  ότι κάθε εμπόδιο βγαίνει σε καλό.

Γενικά οι άνθρωποι έχουμε την τάση να μοιρολογούμε για καθετί στη ζωή μας που δεν πηγαίνει έτσι όπως θα θέλαμε. Στην πραγματικότητα, όμως, γκρινιάζουμε απλά γιατί βαριόμαστε να αναλάβουμε να βγάλουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας μέσα από μια δυσκολία. Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να δείξουμε κουράγιο και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα γιατί είναι πιο εύκολο να επιζητούμε το χάιδεμα των γύρω σχετικά με το κακό που μας βρήκε παρά να ωριμάσουμε και να μάθουμε.

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα που αξίζει να ξέρει κανείς στη ζωή είναι εκείνα που τα ανακαλύπτει μόνος του μέσα από την τριβή του με ένα πρόβλημα που προσπαθεί μόνος του να λύσει. Πολλές φορές αυτό το πρόβλημα μοιάζει περισσότερο με μια μικρή τραγωδία παρά με μια προκλητική σπαζοκεφαλιά. Έτσι μας δίνεται πιο απλόχερα η αφορμή να κλαψουρίσουμε για τις αδικίες της ζωής, αντί να μπούμε στη διαδικασία να παλέψουμε για κάτι περισσότερο. Γι’ αυτό παραβλέπουμε και το γεγονός ότι ίσως στο τέλος της προσπάθειας μας να αποκτήσουμε κάτι με μεγάλη αξία. Ή απλά κάτι που θα το αγαπάμε και θα το εκτιμάμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας γιατί θα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι είμαστε ικανοί και άξιοι να κερδίσουμε κάτι με τις δικές μας δυνάμεις.

Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ένας άνθρωπος χρειάζεται απλά ένα διάλλειμα από τη δια βίου μάθηση και απλά ξεσπάει κάθε τόσο από την κούραση του να παλεύει και να εξελίσσεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις θες απλά να πάψεις να γίνεσαι σοφότερος και να μπορέσεις απλά να νιώσεις ζωντανός. Εκείνες τις στιγμές θα διαπιστώσεις ότι βοηθάει να εκτονώνεις την οργή και την απογοήτευση σου προς το σύμπαν για να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι δεν θα αρκεστείς με τίποτα λιγότερο από αυτό που πραγματικά αξίζεις όσο και αν χρειαστεί ακόμα να παλέψεις.

Μια σκληρή πραγματικότητα είναι ότι πολλές φορές η επιβεβαίωση ή η δικαίωση που περιμένουμε απ’ τη ζωή δεν έρχεται από τα πρόσωπα ή τους τομείς που θα περιμέναμε. Αν, όμως, επιλέξουμε να κρατήσουμε κάτι σαν μάθημα μέσα από κάθε δυσάρεστη εμπειρία ή μάχη, τότε θα έρθει σίγουρα από κάπου αλλού. Και όταν θα έρθει αυτό το κάτι καλύτερο στη ζωή μας θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να το διαχειριστούμε και θα ξέρουμε καλύτερα πως το κρατήσουμε στη ζωή μας χωρίς να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος.

Από τη Σοφία Χατζηρήγα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *